Maneviyat ve Para
25 Aralık 2024

Sayfayı ziyaret eden kişi sayısı

637


Ezoterik çevrelerde maneviyatla paranın birbirine karışmadığına dair yaygın bir inanış vardır. 20. yüzyılın başlarındaki ünlü Sufi üstadı Hazreti İnayat Han, “Ses Tasavvufu” adlı kitabında “maneviyat” kavramını mükemmel bir şekilde formüle etmiştir :


"'Manevi' kelimesi nezaket, yardımseverlik veya harika şeyler üretme gücü veya büyük entelektüel güç anlamında kullanılmaz. Bir bütün olarak yaşam, tüm yönleriyle tek, birleşik bir müziktir; ve gerçek maneviyat başarı, kendini bu mükemmel müziğin ahengine ayarlamaktır. İnsanı ruhsal kazanımdan alıkoyan şey nedir? Maddi varlığının yoğunluğu ve ruhsal varlığının farkında olmaması, özgür akışı ve hareketi engeller. Bunlar yaşamın doğal ve ayırt edici bir özelliğidir."


Kozmos sonsuz sayıda farklı gerçeklik seviyesinden oluşur. Saf kozmik, ruhsal düzeyde hepimiz Yüksek Zihninin parçasıyız. Diğer süptil gerçekliklerde biz, birliğimizin tam farkındalığına sahip bireysel varlıklarız. Ve yalnızca maddi, fiziksel düzeyde ruhsal Kaynağımızdan ayrılığımızı şiddetli bir şekilde hissederiz.


Hepimiz aynı anda tüm seviyelerde varız. Zaman zaman başka gerçekliklerle temasa geçiyoruz ve dünyanın sadece fiziksel bir gerçeklik olmadığını, sınırlı insan aklıyla hayal edebileceğimizden çok daha geniş ve anlamlı olduğunu anlıyoruz. Sanırım herkes bu duyguyu deneyimlemiştir: rüyalarda, dua ederken veya meditasyon yaparken, uyanıkken aniden dünyanın sınırsız olduğunu ve olasılıklarımızın sınırsız olduğunu hissederiz.
Kozmik enerji tekniğiyle çalışanlar için bu tamamen “normal” bir durumdur.

 


Maddi gerçeklik, yoğun, yavaş ve hareketsiz olması nedeniyle ince gerçekliklerden keskin bir şekilde farklıdır. Ve yine de insani gerçekliğimiz ruhsal gelişim için muazzam, paha biçilmez fırsatlar sağlar. Yaratıcı güçlerimizi geliştirmek, enerjilerle oynamak ve fiziksel düzeyde yaratmak için bir deneme alanıdır. Daha sonra sınırları kırmak ve Bir'le yeniden bağlantı kurmak amacıyla bireyselliği, sınırlamayı ve izolasyonu deneyimlemek için Dünya'ya geldik.


İnsanlar yeni zorluklara, ruhsal gelişime ve farkındalığa karşı sürekli bir istek duyarlar. Fiziksel dünya ruhsal dünyaya açılan anahtarımızdır. Görevimiz Ruh ve Maddeyi birleştirmek, yani manevi seviyeyi maddi, fiziksel dünyaya, günlük hayata entegre etmektir. Ancak o zaman Dünya'da yaşayan ruhsal bir varlık olacağız, fiziksel gerçekliği ruhsallaştırabilecek ve kendi enerji potansiyelimizi yükseltmenin ve dünyevi Evrenimizin enerji sıçramasının ön koşullarını yaratabilecek miyiz? Bu sayede mucizeler yaratabileceğimize, mutluluk ve bereket içinde yaşayabileceğimize, hayatı keyifle geçirebileceğimize yürekten inanıyorum.

 


Pek çok insan maneviyatın parayla birleştirilemeyeceğini düşünüyor - bu çok saçma. Bu tabir, hayatlarında hiçbir şeyi değiştiremeyecek kadar kayıtsız olanların arkasına saklanmak için kullanılır.

 


Üstad Hazret İnayat Han açık ve mecazi bir şekilde şöyle anlatmıştır: “Ruh nedir ve madde nedir? Ruh ile madde arasındaki fark, su ile buz arasındaki fark gibidir: Donmuş su buzdur, erimiş buz ise içindeki ruhtur. yoğunluk diyoruz; ruh denilebilecek şey, inceliğiyle maddedir."


Gördüğümüz gibi, her şeye ruh nüfuz etmiştir, maddi gerçekliğimiz ve onun ayrılmaz bir parçası olan para da dahil olmak üzere her şey ruhtur. Paranın varlığı veya yokluğu, bireyin maneviyat derecesini belirlemez.

 


Hepimizin hayatımızda bir arayış yolculuğunda olduğumuza inanıyorum. Burada kendimizi anlamak için yaşıyoruz: fiziksel bedenimizi, cinselliğimizi, sevgimizi, zihnimizi, duygularımızı, ruhsal özümüzü, ebeveyn olmayı ve tabii ki parayla olan ilişkimizi. Paraya, onun enerjisine ihtiyacımız var. Para olmadan özgürlük olmaz; her zaman koşulların, başkasının iradesinin ve arzularının kölesi olacağız. Manevi yolda ilerlemek için paraya da ihtiyacımız var. Para olmadan seminerlere, inzivalara katılmamız, kitap satın almamız vs. mümkün değildir.

 


Hiç paranız olmadığını, sürekli bu konuda endişelendiğinizi ve ailenizin açlıktan ölmemesi ve bir şekilde hayatta kalabilmeniz için her zaman ekstra para kazanma fırsatı aradığınızı hayal edin. Çarkın içindeki sincap gibi dönüyorsunuz ve bu kısır döngüden kurtulamıyorsunuz. Böyle bir durumda manevi gelişim için zamanınız kalmaz ve bunun için de paraya ihtiyacınız vardır. Renkleri elbette abarttım ama refah dolu bir yaşamın bize çok daha fazla fırsat, yani özgürlük sunduğu ortaya çıkıyor.

 


Parayla bilinçli çalışmak büyük keyif verir çünkü ruhsal olarak gelişiriz ve yaşamın inceliklerini ve kendi kişiliğimizin birçok yönünü daha iyi anlamaya başlarız.


Bu, zengin insanların otomatik olarak manevi insanlar olduğu anlamına gelmez, ancak fakir insanlar da öyle değildir.


Yoksulluğun bir lütuf olduğu fikri, deneyimsiz kitlelere kendi ataletlerinin bahanesi olarak hizmet ediyor. Hatta din, Dünya'da yoksulluk içinde yaşamanın karşılığını cennette bile vaat ediyor. Böyle bir felsefenin arkasında kitleleri manipüle etme, hayatın “adaletsizliğine” başkaldırmamaları için kontrol altında tutma arzusu vardır.

 


Evrene katkımız enerjiden ibarettir ve bu enerji potansiyeli ne kadar yüksek olursa, ne kadar çok enerjiye sahip olursak, dünyaya o kadar çok şey verebiliriz. Bu aynı zamanda enerji olduğu için para için de geçerlidir. Özgürlük kazanabileceğiniz, diğer insanlara destek olabileceğiniz ve yardım edebileceğiniz para iyi şeyler yapar.


Paranın bolluğun yalnızca bir biçimi olduğu açıktır. Buna ek olarak mutluluğun, aşkın, şansın ve dostluğun bolluğu da vardır ve çoğu zaman paranın yokluğuna diğer bolluk biçimlerinin yokluğu da eşlik eder.

 


Ayrıca manevi alanda çalışmanın karşılığı söz konusu olduğunda “maneviyat paraya karışmaz” ifadesi sıklıkla kullanılmaktadır.
Manevi olanlar dışındaki tüm faaliyet alanlarının bir ücret, hatta harcanan enerjiye eşdeğer bir ücret alma hakkına sahip olması normal kabul edilir. Bu, enerji değişimi kanununa aykırıdır!

 


Usta veya Öğretmen yalnızca yaptığı işin karşılığını alır. Her meslekte çalışmanın ödüllendirilmesi gerektiği doğal kabul edilir ve yalnızca ezoterik alandaki çalışmalara farklı bakılır.
Her manevi Üstat, eğitimine çok fazla zaman ve para yatırmıştır. Bu nedenle, edinilen deneyimin birikimi ve daha fazla mesleki gelişim, finansal ve zaman maliyetleriyle (seminerlere, kurslara katılım vb.) İlişkilidir. Öğretmen bilgisini öğrenciye aktarır, ona ilgi ve zaman ayırır. Tamamen doğal bir enerji alışverişi meydana gelir: Öğretmen bilgisini verir - öğrenci enerjiyi bir şekilde geri verir. Para, enerjinin yoğunlaştırılmış bir biçimi olduğundan, hizmet veya mal alışverişinde genel olarak kabul edilen bir eşdeğer olduğundan ve aynı zamanda bunların değerini de belirlediğinden, Öğretmenin işinin karşılığında para alması oldukça doğaldır. Öğrenci veya müşteri, karmik dengeyi sağlamak ve daha fazla ruhsal gelişim için uygun bir fırsat yaratmak amacıyla enerjisine katkıda bulunmalıdır. Öğrencinin, danışanın, hastanın enerjisi, kendi zamanında ve kısmen de maddi imkânlarında ifadesini bulur.

 


Eğer herhangi biriniz enerji alışverişi kanununa uymuyorsa, o zaman kendi içinize bakmanın ve bunun arkasında ne olduğunu bulmanın zamanı gelmiştir. Bu genellikle kendi kendine yetersizliktir ve kendinize değer verme duygusunu geliştirmeniz gerekir. Kendinize ve işinize değer vermiyorsunuz.
Bir düşünün!


Bir Manevi Üstadın işini ve amacını gerçekleştirmek için tıpkı diğerleri gibi paraya ihtiyacı vardır.
Bu konuyu Hazreti İnayat Han'ın şu sözüyle bitirmek istiyorum : “...bu dünyada -bugünkü hayat böyle- parasız hareket etmek zor. Ders vermek isteseydim ama imkanım yoktu. eğer gazetelerde ilan olmasaydı, kimsenin bundan haberi olmayacaktı ve belki sadece iki ya da üç kişi gelip beni dinleme nezaketinde bulunacaktı...

 

 


Manevi başarı, kişiyi maddi faydalardan mahrum bırakmaz. Sadece manevi şeylerin önce geldiğini hatırlamanız gerekir. Manevi olabilmek için de dünyevi şeylerden, maddi dünya açısından iyi, güzel ve anlamlı olan her şeyden vazgeçmek gerekmez. Tüm zenginliğine rağmen Süleyman da daha az bilge değildi. Kişinin manevi olabilmek için sahip olduğu her şeyden vazgeçmesi gerekmez. Ve eğer birisi farklı düşünüyorsa, bu çok yazık.”


Kashlinskaya Lisa

Derleyen 
Mehmet Levent ÜNAL
25/12/2025

UYARI: İşbu blog içerisinde yer alan bilgi ve uygulama teknikleri tedavi amacı taşımamaktadır. Söz konusu bilgiler bu tekniği öğrenmek için eğitime katılan katılımcıyı bilgilendirmek amaçlı olup sağlık hizmeti niteliğinde değildir.Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi mutlaka doktor tarafından yapılması gereken ciddi bir işlemdir.
Her türlü hastalık ve benzeri tedavi gerektiren sorunlarınız için dokturunuza danışınız.