Sayfayı ziyaret eden kişi sayısı
138Fotoğraflarda hayaletler, UFO’lar, uzaylılar, yaramaz ruhlar ve diğer doğaüstü varlıklar hangi durumlarda ortaya çıkabilir? Fizikçi Klaus Heinemann bu sorunun cevabını şöyle veriyor: bu durum, İngilizce bilimsel literatürde orb terimiyle adlandırılan bir olgu sırasında meydana geliyor. Ancak, bilim ile mistisizm arasındaki dengeyi korumak söz konusu olduğunda dikkatli olmak gerekiyor.
Fotoğraflardaki Tipik “Orb” Örnekleri
“Orb” terimi yani “küre” terimi, fotoğraflarda aniden beliren, tipik olarak yuvarlak nesneleri ifade eder. Bazen, bu nesneler hareket ettiklerini gösteren bir iz de bırakabilir. Teknik olarak, özellikle modern ultra kompakt kameralarda bu “kürelerin” oluşumu sadece optik sistemlerin sapmalarından değil, özellikle flaş kullanıldığında net olmayan görüntülerin oluşmasından kaynaklanabilir.
Birçok fotoğraf meraklısı, bu açık renkli, grimsi-beyaz oval şekilleri tanır; ancak bunların nereden geldiğini herkes anlamaz. Okült sırlarla ilgilenenler ve paranormal olaylara inananlar için bu açıklanamayan orblar, dünya dışı varlıkların bir tezahürü olarak görülmektedir.
Ingmar Veeck, bu konuyu uzun süredir detaylı olarak inceleyen az sayıdaki araştırmacılardan biridir. Kişisel web sitesinde, orblar ile ilgili her şeyi paylaşmaktadır: onların ne olduğu, nereden geldikleri ve ortaya çıkışlarının çeşitli örnekleriyle ilgili görseller sunmaktadır.
Bu tür lekeleri ilk kez üç yıl önce, tatilde çektiği fotoğrafları banyo ettiğinde fark etmiştir.
Bu fenomenle ilgili bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır, çünkü yalnızca Almanya’da değil, dünya genelinde hiçbir bilim insanı bu konuyla ciddi anlamda ilgilenmemektedir. Ancak ABD bir istisnadır. Fizikçi Klaus Heinemann ve ilahiyatçı Míceál Ledwith, “The Orb Project” adlı kitaplarında “dijital fotoğraflarda enerji fenomenlerinin araştırılmasını” ele almaktadır.
“Eşim ve ben, dört yıldır orb olgusuyla ilgileniyoruz” diyor Almanya doğumlu Heinemann, Focus-online ile yaptığı röportajda. “Bu fenomenin görüldüğü binlerce fotoğrafı analiz ettim. Dijital kameraların ortaya çıkışıyla, orbların sayısı inanılmaz derecede arttı.”
Heinemann, bu fenomenin neden meydana geldiğini açıklamaya çalışıyor. “Birçoğu – ve bu bir gerçek olmakla birlikte – sadece ışığın yansımasının bir sonucudur” - diyor ve ekliyor: Orbların oluşumu, objektifin görüş alanına en küçük toz parçacıklarının bile girmesiyle meydana gelir. Elbette, bu toz parçacıkları lensin sadece birkaç santimetre önünde olmalıdır.
Buna rağmen, bazı orb vakaları araştırmacı için hala bilinen hiçbir fizik yasasıyla açıklanamaz bir şekilde kalmaktadır. “Eğer bir nesne veya yüz, fotoğrafta bir orb tarafından kısmen kapatılmışsa, bu bir toz parçacığının yansıması olamaz” - diyor Heinemann. - “Çünkü, ışık ışını onu saracak kadar uzak bir noktada olamazdı.”
Araştırmacı, gerçek orbları belirlemek için kendi kriterlerini geliştirmiştir: “Muhtemelen, bilinen fizik yasalarıyla açıklanamayan olağanüstü fenomenler olduğu söylenebilir. Benim hipotezim, bunların bizim gerçekliğimizde var olmayan varlıkların mesajları olduğu yönünde.”
“Orb” fenomenini açıklayan pek çok farklı teori mevcut,” diye yazıyor 32 yaşındaki Ingmar Veeck, web sayfasının okuyucularının sorularını yanıtlarken. “Bunlar, özellikle kalabalık insan gruplarının fotoğraflarında sıkça görülen, yoğun şekilde yaşanan duyguların bir sonucu olarak ortaya çıkabilirler. Ayrıca fiziksel biçimlerini göstermek isteyen hayaletler olabilirler. Ya da astral seyahat yapan insanların yansıması olabilirler, ki bunu bir zamanlar bizzat ben de yaşadım. Her halükarda, çok yüksek enerjiye sahip parçacıklarla karşı karşıya olduğumuzdan eminim. Ancak şu ana kadar bununla ilgili bilimsel kanıtlarımız bulunmuyor.”
Bu fenomeni objektif kanıtlarla açıklamaya çalışan fizikçi Katherine Creath ve psikolog Gary E. Schwartz, 2005 yılında Arizona Üniversitesi'nde kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışmaları kapsamında, farklı mekânlarda ve üç farklı fotoğraf makinesi kullanarak yaklaşık bin fotoğraf çektiler. Üstelik, araştırmaya orb fenomeninin sıkça görüldüğü düşünülen medyumlar ve şifacılar da dahil edildi.
Araştırmacılar, yaklaşık 200 fotoğrafta AOI (anomalous orbic images – anormal küresel görüntüler) olarak adlandırılan görsellerle karşılaştılar.
AOI etkisinin, özellikle düşük kaliteli kompakt fotoğraf makinelerinde daha sık gözlemlendiği tespit edildi. Araştırmacılar, çekilen tüm görüntülerdeki lekelerin aslında ışık yansımalarından kaynaklandığını ortaya koydu. Ancak, bu olguyu bilimsel bir yaklaşımla açıklamaya çalışan ciddi araştırmacılar bile, BBC’nin çektiği bir belgeselde gözlemlenen orb fenomenini tam anlamıyla açıklayamadılar.
Belgesel, yapay ışık veya flaş kullanılmadan, yüksek maliyetli bir kızılötesi kamera ile çekilmişti. Buna rağmen, orb fenomeni net bir şekilde kaydedildi: Orb, bir masanın üzerinde yavaşça hareket ederken görüldü ve sonrasında tamamen kayboldu.
Uzmanlar, bu görüntüdeki “lekenin” toz yansımalarından kaynaklandığını düşündüler. Ancak, bu fenomenin kesin ve doğal bir açıklaması hala bulunamamıştır.
Derleyen & Çeviren
Cemre ÖZKAN
Mehmet Levent ÜNAL
UYARI: İşbu blog içerisinde yer alan bilgi ve uygulama teknikleri tedavi amacı taşımamaktadır. Söz konusu bilgiler bu tekniği öğrenmek için eğitime katılan katılımcıyı bilgilendirmek amaçlı olup sağlık hizmeti niteliğinde değildir.Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi mutlaka doktor tarafından yapılması gereken ciddi bir işlemdir.
Her türlü hastalık ve benzeri tedavi gerektiren sorunlarınız için dokturunuza danışınız.